טיפולי חניכיים (פריודונטיה)
טיפול חניכיים (פריודונטיה) גרידת חניכיים, הארכת כותרת,ניתוחי חניכיים
מחלות חניכיים הן הגורם העיקרי לאובדן שיניים בקרב מבוגרים, אך הן יכולות להופיע גם אצל צעירים.
לרוב המחלה מתפתחת ללא התראה ואינה מלווה בכאבים. יש חשיבות רבה לגילוי ולטיפול מוקדם במחלת חניכיים. מומלץ שכל מתרפא בוגר יעבור אצל רופא השיניים בדיקה של מצב החניכיים כולל בדיקת צילומי רנטגן. אם המצב יצריך זאת, תיעשה בדיקה ע"י פריודונט (מומחה למחלות חניכיים) שיקבע מה הטיפול הנידרש.
מהם סימני מחלת החניכיים?
מאחר שהופעת מחלת חניכיים לרוב אינה מורגשת, ניתן וצריך לבדוק סימנים מקדימים שלה. אם הופיע אחד מהם, יש להיבדק ע"י רופא השיניים. הסימנים למחלת חניכיים הינם:
• דימום החניכיים בעת צחצוח השיניים.
• חניכיים אדומות, נפוחות או רגישות.
• נסיגת חניכיים.
• הפרשה מוגלתית משולי החניכיים.
• שיניים ניידות (זזות).
• ריח לא נעים מהפה.
מה גורם להתפתחות מחלת חניכיים?
הגורם העיקרי להתפתחות מחלת חניכיים הוא רובד החיידקים (פלאק) – שכבה דקה, חסרת צבע של שאריות מזון הנוצרת בקביעות על פני השיניים ובגבול החניכיים שעליה מתיישבים חיידקים מזיקים מסוגים שונים. צחצוח נכון יום-יומי של השיניים מסיר את רובד החיידקים והינו הכרחי לשמירת בריאות השיניים והחניכיים. במידה ולא מסירים את רובד החיידקים, מצטברים עליו משקעים מהרוק והוא הופך למשקע מחוספס וקשה הנקרא "אבנית השן".
החיידקים ברובד מפרישים רעלנים המגרים את החניכיים, גורמים לדלקת ובהמשך להרס רקמות העצם התומכת בשן ולנסיגתה. כך נוצר כיס החניכיים. הכיס שבין החניכיים והשן מתמלא ברובד ובאבנית תת-חניכית אותם קשה להסיר. במצב זה קיים גירוי קבוע ודלקת של רקמות החניכיים והמשך ספיגת העצם והכיס הולך ומעמיק. בהעדר טיפול ועקב איבוד תמיכת העצם שנספגה, יאבדו השיניים את יציבותן ויהפכו לניידות עד כדי סכנה לנשירתן.
הטיפול במחלת חניכיים
הדרך היעילה למניעת מחלות חניכיים היא על ידי צחצוח וניקוי קפדני של השיניים וכן טיפול תקופתי אצל שיננית לסילוק הרובד והאבנית. מחלת חניכיים בשלביה ההתחלתיים מטופלת על ידי הסרת האבנית, הקצעת השורשים ושמירה קפדנית על היגיינת הפה. במחלת חניכיים מתקדמת – כרונית נדרש לעיתים טיפול כירורגי לביטול כיסי החניכיים ולשיפור מצב החניכיים והעצם התומכת.
טיפול תחזוקתי נדרש לאחר סיום הטיפול הכירורגי/פריודונטלי למניעת חזרתה של המחלה. הטיפול כולל הקפדה על היגיינת הפה וצחצוח שיניים יסודי בהתאם להנחיות, ביקורת וטיפול תקופתי כל חצי שנה אצל רופא השיניים/הפריודונט וטיפול אצל שיננית כל 3-4 חודשים