מדוע חשוב לעבור טיפול הסרת אבנית אצל שיננית פעמיים בשנה? מה הסיבוכים של אבנית המצטברת בשן? כל מה שצריך לדעת על טיפולי שיננית בכלל ועל הסרת אבנית בפרט.
רובנו מבקרים אצל השיננית לפחות פעם בשנה לטיפול הסרת אבנית. אבל מה אנחנו יודעים על הטיפולים הנוספים שמבצעת השיננית? מה החשיבות של הסרת אבנית לבריאות הפה ולבריאות הכללית? בכתבה הבאה נסביר לכם על תפקידיה של השיננית ועל החשיבות של ביקור אצל השיננית לפחות אחת לחצי שנה, בהתאם לבריאות הפה ולהמלצות השיננית.
מה תפקידה של השיננית?
השיננית ממלאת תפקיד חשוב ברפואה שיניים מונעת: בעזרת שמירה על היגיינת הפה, ייעוץ, והדרכה למניעת היווצרותם של רובד חידקי (פלאק) ואבנית. ייעוץ והדרכה לשמירה על בריאות הפה והשיניים – כולל הסבר על צחצוח נכון של השיניים והתאמת אביזרים להיגיינת הפה, כגון חוט דנטלי, קיסמים, מברשת לניקוי בין השיניים וכדומה. כך ניתן למנוע את התפתחותן של רוב מחלות הפה, בהן דלקות חניכיים, ריח רע מהפה (הליטוזיס) ועששת.
בנוסף לכך ישנם טיפולים נוספים הנעשים בידי השיננית כגון מריחת שכבת הגנה של פלואוריד למניעת עששת ורגישות בשן, וטיפול טיפול בכיסי חניכיים באמצעות חומרים לטיפול מושהה (על פי מרשם רופא).
מהי אבנית בשן ומדוע חשוב לטפל בה?
האבנית נוצרת משקיעה של מינרלים, רעלנים ורובד חיידקי שהצטברו בחלל הפה.
אם לא מסירים את האבנית בזמן עלולה להתפתח דלקת חניכיים. הסימנים המוקדמים לדלקת חניכיים כוללים דימום בזמן צחצוח השיניים, אודם או נפיחות בחניכיים ורגישות. בשלביה הראשונים מחלת החניכיים אינה מאופיינת בכאב. אך אם אין היא מאובחנת ומטופלת בזמן, עלולים להתפתח מצבים חמורים יותר כמו כיסי חניכיים (רווח בין החניכיים לשיניים), אובדן עצם ונסיגת חניכיים.
מדוע חשוב לבקר אצל השיננית?
ביקור סדיר אצל השיננית יכול לעכב או למנוע את התפתחותן של מחלות חניכיים ולסייע בשמירה על בריאות הפה והשיניים לאורך זמן. בנוסף, ביקור אצל שיננית יכול לסייע בזיהוי מוקדם של מחלות סיסטמיות כגון סוכרת לא מאוזנת, נגעים חשודים בחלל הפה, יובש בפה ועוד.
כאמור, תפקידה העיקרי של השיננית הוא להסיר את האבנית ואת הרובד החיידקי המצטברים על השיניים ועלולים לגרום למחלות חניכיים. בנוסף, השיננית מסייעת בהדרכת המטופלים על שמירת היגיינת הפה ומניעת הצטברות אבנית. באמצעות פעולות אלה והמלצות על דרכי מניעה נוספות, ניתן להאט באופן ניכר את התפשטותן של מחלות חניכיים ומחלות שיניים כגון עששת.
במחקרים מהשנים האחרונות נמצא קשר בין מחלות בחלל הפה ובין מחלות סיסטמיות כלליות כמו סוכרת, מחלות לב וסרטן. לפיכך, לטיפול אצל השיננית יש חשיבות עליונה בשמירה על הבריאות הכללית ועל איכות החיים.
מתי כאבים בלסת מצריכים פנייה לרופא שיניים?
הגורם הראשון שיש לפנות אליו לאבחון כאב בלסת לרוב יהיה מומחה לרפואת הפה, או כירורג פה ולסת. עם זאת, מכיוון שלכאב בלסת עשויים להיות גורמים שונים והוא יכול להקרין על אזורים נוספים בפנים, לרוב מטופלים יישלחו להתייעצות נוספות עם רופאי משפחה, אף אוזן גרון ועוד.
חשוב להדגיש כי כאב לא מטופל בלסת עלול להקרין גם על האוזניים, להגביל את התנועה בלסת עד נעילת המפרק, ואף להשפיע על המצב הנפשי ולגרום לדיכאון ולחרדה.
לכן, אבחון מוקדם של הגורם לכאב הוא מהותי ועשוי לחסוך סבל רב.
באיזו תדירות מומלץ לעבור טיפול אצל שיננית?
ההמלצה הכללית היא לעבור טיפול אצל שיננית לפחות אחת לחצי שנה. התדירות המומלצת עשויה להשתנות בהתאם למצב הפה ולהמלצות השיננית.
מדוע רופאי שיניים אינם מטפלים בהסרת אבנית?
אומנם יש רופאי שיניים העוסקים גם בטיפולי הסרת אבנית, אבל לרוב יומלץ לעבור את הטיפול אצל שיננית, אשר זה תחום התמחותה העיקרי. השיננית הוכשרה והתמחתה במיוחד בהסרת אבנית ובמתן הדרכה לשמירה על בריאות הפה, ולרוב היא תקדיש מספר פגישות להכנת החניכיים ולהבראתן לקראת טיפול שיקומי.
האם הטיפול אצל שיננית כואב?
ברוב המקרים בטיפול אצל השיננית אינו כואב. במקרים של דלקת חניכיים שלא טופלה בזמן, תיתכן רגישות קלה במהלך הטיפול. רגישות זו צפויה לחלוף בתום מספר ימים. אם המטופל יחווה אי נוחות כלשהו במהלך הטיפול, השיננית תשתמש בחומרים מאלחשים או תבקש מרופא השיניים לבצע הרדמה מקומית. כדי לשמור על תוצאות הטיפול, חשוב לבצע את ההנחיות שיינתנו על ידי השיננית לאחר הטיפול.
כמה עולה טיפול אצל שיננית?
מחיר הטיפול משתנה בהתאם לסוג הביטוח ולגיל המטופל.
ילדים עד גיל 14 זכאים לטיפול שיננית אחד בחינם בשנה במסגרת סל הבריאות הממלכתי.
במסגרת הרפורמה לטיפולי שיניים לבני הגיל השלישי גם בני 75 ומעלה זכאים לטיפול אחד בשנה אצל שיננית.
למידע נוסף על זכויות ועלויות של טיפולי שיניים לחברי מכבי.
האם בכל מרפאת שיניים יש שיננית?
בכל המרפאות של מכבידנט מוצעים טיפולי שיננית. ניתן לקבוע תור באתר מכבידנט לכל אחת מ-55 מרפאות השיניים בפריסה ארצית.
בכל גיל, יש לקבל הפניה מרופא שיניים לטיפול שיננית.
כיצד לסייע להצלחת הטיפול?
שמירה על היגיינת הפה והשיניים בין ביקור לביקור במרפאה, כולל צחצוח נכון של השיניים פעמיים ביום, בבוקר ובערב, בהתאם להדרכה שקיבלתם מהשיננית, שימוש בחוט דנטלי ובעזרים לניקיון בין השיניים ושימוש במשחות שיניים המכילות פלואוריד – כל אלה יכולים לתרום רבות להצלחת הטיפול אצל השיננית.