מהי דלקת חניכיים ומה התסמינים שלה? כיצד מטפלים בה והאם אפשר למנוע אותה? לאילו סיבוכים היא עלולה לגרום? ומה הקשר בין דלקות חניכיים למברשת השיניים?

 

דלקת חניכיים היא מהדלקות הנפוצות ביותר, ושיעור הסובלים ממנה עומד על 95% מכלל האוכלוסייה. כאשר חושבים על זה, אין זה פלא – רקמת החניכיים היא רקמת ההגנה היחידה החשופה חלקית לנזקים חיצוניים, למשל להצטברות מזון ואבנית בחריצים שבין השיניים לחניכיים.
אם כן, מדוע מתפתחות דלקות חניכיים? כיצד ניתן למנוע אותן באמצעות פעולות פשוטות שנוסיף לשגרה היומית שלנו?

איך נגרמת דלקת חניכיים?
דלקת חניכיים נגרמת מנדידה של חיידקים ומזהמים הפולשים אל החיבור בין השן לחניכיים, מתיישבים בו וגוררים רגישות מתגברת ודלקתית. אי הקפדה על בריאות השן והפה, היא הסיבה העיקרית להתפתחות דלקת החניכיים. גורמים נוספים כוללים גנטיקה והרכב הרוק.
בנוסף, דלקת חניכיים נפוצה יותר בקרב מושתלי שיניים, מעשנים, נשים בהריון, חולים במחלות כרוניות ואף אנשים הנוטלים תרופות מסוימות, בהן נוגדי דיכאון, גלולות למניעת היריון ותרופות למחלות לב. בנוסף, פירסינג בחלל הפה, פציעות ספורט ודיאטה לא מאוזנת, עלולים אף הם להגדיל את הסיכוי לחלות במחלות חניכיים.
לכן, אם אתם משתייכים לקבוצת סיכון כזו או אחרת, מומלץ להקפיד על ביקורים תקופתיים אצל השיננית ואצל רופא השיניים.

איך אפשר לדעת אם יש לי דלקת חניכיים?
לדלקת חניכיים תסמינים רבים הניתנים לזיהוי מבעוד מועד, למשל:
• חניכיים רגישות לקור או לחום
• כאב או דימום בחניכיים
• אדמומיות ונפיחות באזור החניכיים
• שיניים מתנדנדות או בולטות
• שינויים בריח או בטעם בפה.

סיבוכים של דלקות חניכיים
דלקת חניכיים "פשוטה" (ג'ינג'יביטיס )שלא יצרה עדיין נזק בלתי הפיך אך לא טופלה בזמן, עלולה להתפתח לכדי דלקת חניכיים כרונית (פריודנטיטיס), שבה נגרם נזק למערכת התמיכה של השן והתוצאה עלולה להיות נסיגת חניכיים ובהמשך אף נשירת שיניים. לכן, ישנה חשיבות גבוהה לאבחון מוקדם של דלקת חניכיים ולטיפול בה בהקדם האפשרי.

בנוסף, דלקות חניכיים שאינן מטופלות עלולות לגרום לסיבוכי בריאות רבים בכל הגוף. בגלל ריבוי כלי הדם בפה, תיתכן נדידה של הדלקתיות אל תוך מחזור הדם, וזו עלולה לגרום בסופו של דבר למחלות ולסיבוכים שונים כמו סוכרת, שבץ מוחי וסרטן. אצל נשים בהיריון, דלקת חניכיים עלולה לגרום להפלה או ללידה מוקדמת.

טיפול בדלקת החניכיים
הטיפול בדלקת החניכיים יקבע ע"י רופא שיניים לאחר בחינת המצב והערכת הנזק. כשלב ראשוני, השיננית תסיר את האבנית שהצטברה בחריצי חלל הפה. לאחר מכן, הטיפול יהיה אינדיווידואלי. לרוב הטיפול יכלול שטיפות פה מרובות, ובמידת הצורך גם טיפול באנטיביוטיקה.

מניעה
שמירה על בריאות הפה הינה הדרך היעילה ביותר למנוע דלקות וזיהומים בחניכיים.
להלן מספר עקרונות חשובים שחשוב להקפיד עליהם כדי לצמצם משמעותית את הסיכון להתפתחות זיהומים ודלקות חניכיים:

• צחצוח שיניים לפי הדרכת השיננית, לפחות פעמיים ביום, ולא באופן אגרסיבי מדי
• את השיניים יש לצחצח במשך שתי דקות לפחות על מנת לסלק את כל החיידקים משטח השן ע"י שימוש במברשת שיניים לא קשה, בעלת סיבים רכים יחסית
• שימוש יום-יומי בחוט דנטלי או בקיסמים כדי להסיר שאריות מזון ואבנית שהצטברו בין השיניים.
• טיפול מיידי בכל בעיה בחניכיים או בשיניים עם הופעת התסמינים הראשוניים.
• הימנעות ממאכלים רוויים בסוכר, המחלישים את המערכת החיסונית ומעמיסים רובד חיידקים על השיניים.
• הקפדה על ביקורים סדירים אצל רופא השיניים, לפחות פעם שנה, למטרות בדיקות תקופתיות של בריאות השן וחלל הפה.
• ביקור אצל השיננית אחת לשלושה חודשים או חצי שנה להסרת האבנית שהצטברה.

למכבידנט, רשת מרפאות השיניים של מכבי שירותי בריאות, 55 מרפאות שיניים בפריסה ארצית, שבהן פועלים רופאים ושינניות מהמובילים בתחומם.
לחיפוש רופאים ושינניות>>
לתיאום תור לבדיקה ראשונית אצל רופא או לטיפול שיננית>>