איך מתמודדים עם כאבי שיניים אצל תינוקות בעקבות בקיעת השיניים הראשונות? איך לצחצח שיניים לתינוקות? ומתי לתאם ביקור ראשון אצל רופא שיניים? מדריך לבקיעת שיניים אצל תינוקות

 

כאב שיניים בקרב תינוקות היא בעיה שכל הורה מכיר מקרוב, ומי כמוהו יודע כמה היא מצערת ומתישה. אבל איך תוכלו להקל על הכאבים הנגרמים מבקיעת שיניים? איך לטפל בהם בצורה הטובה ביותר? וגם, מתי יש להתחיל בצחצוח שיניים ובביקורים סדירים אצל רופא השיניים?

 

מתי מתחילה בקיעת השיניים אצל תינוקות?

אצל רוב התינוקות השיניים מתחילות לצמוח בגיל חצי שנה לערך. גורמים גנטיים ואחרים יכולים להקדים או לדחות את מועד בקיעת השיניים. ישנם תינוקות שבקיעת השיניים אצלם מתחילה לראשונה בגיל 3–4 חודשים, לקראת גיל שנה, ויש תינוקות שאפילו נולדים עם שן. מכאן שהקדמה או איחור של בקיעת השיניים אצל תינוקות אינו מעיד על התפתחות התינוק והוא לא צריך לעורר דאגה.

השיניים הראשונות נקראות "שיני חלב", והן מתפתחות כבר בתוך הרחם. לרוב השיניים הראשונות שיבקעו יהיו החותכות המרכזיות (השיניים הקדמיות) בלסת התחתונה, לאחריהן החותכות המרכזיות העליונות, הטוחנות הראשונות והניבים, עד לבקיעת השיניים הטוחנות השניות לקראת גיל שלוש.

 

מדוע צמיחת שיניים אצל תינוקות כרוכה בכאב?

חשוב לציין שלא כל התינוקות יסבלו מכאבים בזמן בקיעת השיניים. למעשה, חלק מהתינוקות אף לא יפתחו שום תסמינים. אולם, מכיוון שהשן הצומחת פוצעת את החניכיים והופכת את האזור למגורה ורגיש יותר מתפתח כאב בזמן בקיעת השיניים. בנוסף, הקצב המהיר של בקיעת השיניים (20 שיניים בפרק זמן של כשנה וחצי) תורם אף הוא לחוסר הנעימות.

 

תסמינים לבקיעת שיניים ראשונית:

• ריור מוגבר ומתמשך.
• נפיחות באזור השן הבוקעת וכאב.
• צורך "לגרד" באזור השן הבוקעת.

לגבי תסמינים אחרים יש חילוקי דעות בין רופאים האם הם קשורים ישירות לבקיעת שיניים או להידבקות בנגיף ויראלי בגלל מערכת החיסונית הנחלשת בזמן בקיעה. התשובה משתנה בהתאם לזהות הנשאלים –הרופאים או הסבתא בעלת הניסיון.

התסמינים האלה כוללים:

• עליית חום מינורית – עלולה להתרחש ביומיים עד השלושה הראשונים לבקיעה, ואם היא נמשכת מעבר לפרק זמן זה יש לבחון סיבות אחרות לבעיה. אם החום גבוה מ-38.5 מעלות יש להתייעץ עם רופא מומחה.
• שינויים ברמת התיאבון או ברצון לאכול.
• שלשולים, הקאות, צואה מימית – גם כאן, כדי להסיר ספק מומלץ להיוועץ עם רופא מומחה.
• נפיחות ואדמומיות באזור בקיעת השן.
• שינה לא סדירה.

כיצד ניתן להקל על כאבי שיניים אצל תינוקות?

ניתן להרגיע את אזור השיניים והחניכיים באמצעות תכשירים ועזרים שונים, לדוגמה:

• נשכנים – נשכנים מקוררים עשויים להקל משמעותית על הכאב של התינוק בעת בקיעת השן. הקירור מרגיע את האזור ומאלחש אותו בטבעיות.
• ג'ל הרגעה – מריחת ג'ל המכיל חומרים פעילים להרגעה מקומית על אזור הבקיעה עשוי גם כן להפחית את הכאב. את התרופות ניתן להשיג ללא מרשם בחנויות הפארם.
• עיסוי חניכיים – מגע עדין באזור הבקיעה עשוי לאלחש את הכאב.
• תרופות נגד כאבים (כולל תרופות הומאופתיות) – אם לא חלה הקלה בכאב, יש להתייעץ עם הרופא לגבי מתן משככי כאבים.

יש להיזהר ממתן "תרופות סבתא" להקלה בכאב, שכן פתרונות אלו עלולים לא להתאים לתינוקכם ולמצבו הייחודי. מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים לפני מתן כל תרופה לתינוק, כולל תרופות טבעיות או תרופות ללא מרשם.

אם הכאבים מחריפים ודרכי ההקלה אינן מסייעות בהקלה על הכאב, יש להיוועץ עם רופא שיניים בהקדם האפשרי.

צחצוח שיניים לתינוקות

שיני החלב הן אומנם שיניים מתחלפות, אף על פי כן, חשוב לשמור על ניקיונן ועל בריאותן כדי למנוע עששת ונזקים מצטברים בשיניים. יותר מכך, שיני חלב פגועות עלולות לפגוע בשיניים הקבועות שיצמחו לאחר מכן. שמירה על בריאות השיניים הראשוניות עשויה למנוע כאבים וטיפולי שיניים מורכבים, בהם עקירת שיניים, העלולה להשפיע על סידור השיניים בלסת; חורים בשיניים (עששת), מחלת שיניים שעלולה לגרום להדבקה של שיניים קבועות. בנוסף, דלקת בשן ראשונית עקב חבלה או פגיעה במוך השן עלולה לעבור לשן הקבועה העוקבת.

לכן, ההמלצה היא להרגיל את התינוק לצחצוח שיניים יומי כבר מבקיעת השן הראשונה. יש להקפיד על ביקורות מסודרות אצל רופא השיניים לליווי נכון החל מגיל שנה ולאורך כל החיים בצורה סדירה.

חשוב להתמיד לצחצח את השיניים של התינוק פעמיים ביום, לאחר ארוחת הבוקר והערב. יש להשתמש במברשת רכה בעלת סיבי ניילון, כדי להימנע מפציעת החניכיים. חשוב להדגיש כי המיתוס לפיו יש לצחצח רק באזורים בפה שבהם השיניים כבר בקעו כדי לא לפצוע את החניכיים הוא שגוי, ויש להקפיד על צחצוח מלא של השיניים. כמובן, יש להחליף את המברשת אחת לכמה חודשים, או לאחר שהיא מתבלה. אפשר להיעזר במשחקים, שירים והדרכות כדי להפוך את הליך הצחצוח ושמירה על בריאות השן לפעולה נעימה.

למכבידנט, רשת מרפאות השיניים של מכבי שירותי בריאות, 55 מרפאות שיניים בפריסה ארצית עם מיטב הרופאים המתמחים בטיפולי שיניים לילדים. לחצו על הקישור לתיאום תור ללא סיסמה או חייגו למוקד 6300*