מה ההבדל בין טיפול שורש ובין עקירת שן? מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהטיפולים? ואיך יודעים מתי צריך לעבור טיפול שורש ומתי לעקור את השן ולהשתיל במקומה שתל שיהווה חלופה לשן הטבעית?

 

ביקור שגרתי אצל רופא השיניים יכול להסתיים בהודעה ממנה לרוב חוששים: העששת התפשטה אל עומק השן והאפשרויות העומדות בפני המטופל הן טיפול שורש או במקרה הגרוע יותר עקירתה של השן. אז מה מבין שני התרחישים הוא הגרוע פחות? איך יודעים מתי ניתן להציל ולשמר את השן באמצעות טיפול שורש, ומתי מרימים ידיים ובוחרים לעבור עקירה?
ראשית, הסבר כללי על כל אחד מטיפולי השיניים ועל ההבדלים ביניהם.

מהו טיפול שורש?

טיפול שורש הינו טיפול ברקמה הפנימית של השן (מוך השן) שהינה רקמה חיה והכוללת סיבי עצב וכלי דם של השן.
אם נוצרת דלקת או זיהום ברקמה הזו המצב הוא בלתי הפיך, לא ניתן לטפל באמצעות טיפול תרופתי הפתרון המוצע לרוב יהיה טיפול שורש. דלקת או זיהומים בשן יכולים להיווצר בעקבות עששת לא מטופלת שחדרה פנימה אל עומק השן, חבלה או שבר בשיניים, ולעיתים גם בעקבות טיפול שיניים, למשל בזמן סילוק עששת עמוקה או בזמן הכנת השן לכתר. מטרת הטיפול היא לסלק את הגורם שהינו החיידקים ותוצריהם מתעלות השן, למנוע זיהום חוזר של השן ובכך להציל את השן ולהחזירה לתפקוד תקין ומלא בחלל הפה.
כמובן שאם ניתן להציל ולשמר את השן הטבעית, רופא השיניים יעדיף לבצע טיפול שורש מאשר לעקור אותה.

איך מתבצע טיפול שורש?

טיפול שורש מורכב מכמה שלבים, והוא לרוב יתפרש על פני מספר ביקורים במרפאת השיניים. השלב הראשון בביקור הראשון יהיה צילום הרנטגן וזאת כדי להעריך את היקף הנזק לתעלות השן.
הטיפול עצמו לרוב יתבצע תחת הרדמה מקומית. במהלכו הרופא יסלק תחילה את כל הרקמה העששתית ויבצע חלל גישה בכותרת השן כדי להגיע אל הרקמה הפנימית הנגועה ולהסירה לחלוטין ותוך כך ניקוי, עיצוב ושטיפת התעלות באמצעות חומרי חיטוי. לאחר מכן הרופא יאטום את התעלות בחומר איטום מיוחד המונע חדירת חיידקים (סתימת שורש).
אם השן ניזוקה ונחלשה, ייתכן שיהיה צורך בטיפולים נוספים לשיקום השן כדי לחזק את השן ולאפשר לה לתפקד בפעולות יומיומיות כמו לעיסה.
טיפול שורש עצמו אינו טיפול כואב, מאחר שהוא לרוב מתבצע בהרדמה מקומית. עם זאת, לאחר הטיפול עלולים לעיתים להתפתח כאבים בשן המטופלת וסביבותיה. את הכאבים לרוב ניתן להפיג באמצעות משככי כאבים. במקרה של כאבים חזקים או ממושכים יש להתייעץ עם רופא השיניים.
לטיפול שורש יש שיעורי הצלחה גבוהים והוא כרוך במעט סיכונים. בין הסיכונים הנדירים ניתן למנות דלקת ונפיחות פנימית וחיצונית, כאבים בשן המטופלת, ובמקרים נדירים זיהומים אורליים או פגיעה בעצב הלסת במידה וקרבתו גבוהה לאזור הטיפול.

עקירה והכנסת שתל

אם לא ניתן לשקם את השן באמצעות טיפול שורש, בגלל שבר, זיהום או דלקת שהתפשטו לשורש השן עד כדי פגיעה בו, לעיתים לא יהיה מנוס מלעקור את השן ולהחליפה בשתל.
מהלך עקירת השן לרוב לא יכאב אם מתבצעת הרדמה מקומית. לעיתים, למרות הכל עלול להתפתח לעיתים כאב על אף ההרדמה המקומית. עם זאת, צפוי כאב לאחר שההרדמה פגה והכאב צפוי להימשך גם ביממה שלאחר העקירה, ועלול להיות מלווה גם בנפיחות בלחי הסמוכה לשן שנעקרה. נטילת משככי כאבים והנחת קרח על האזור הכואב לרוב יסייעו בהקלה.
כדי למנוע תזוזה של השיניים סביב השן העקורה, ואף קשיים בלעיסה ובדיבור, אפשר להשתיל שתל דנטלי במקום השן העקורה. שתלים דנטליים למעשה נראים ומתנהגים כמו שיניים טבעיות, והם מספקים תחליף הולם לשן החסרה הן מבחינה אסתטית והן מבחינה תפקודית.

לסיכום, אם משווים בין שני טיפולי השיניים, לטיפול שורש יש כמה יתרונות מכריעים בהשוואה לעקירה: זהו טיפול שבו השן המקורית נשמרת ושברוב המכריע של המקרים מתבצע כתר על הכותרת של השן ומחזיר אותה לתפקודה הטבעי. עם זאת, במצבים קשים יותר, בהם לא ניתן לטפל, עקירה תהווה פיתרון לסילוק הזיהום ולריפוי האזור והכנתו לשתל.
בשורה התחתונה, הבחירה בין שתי אפשרויות הטיפול תלויה במצב השן. אם מבנה השן עדיין חזק – הפתרון המומלץ לרוב יהיה טיפול שורש, ואם לא – תצטרכו לעקור את השן הפגועה.


למכבידנט, רשת מרפאות השיניים של מכבי שירותי בריאות, 55 מרפאות שיניים בפריסה ארצית, שבהן פועלים רופאים ומומחים בתחום.
לאיתור רופאים ומומחים בטיפולי שורש>>
לתיאום בדיקה ראשונית>>