שאלות ותשובות על טיפולי שיניים בהיריון. אילו טיפולי שיניים אפשר לעבור בזמן ההיריון ומאילו טיפולים מומלץ להימנע? האם מותר לעבור צילומי שיניים? ומה לגבי הרדמה מלאה וטיפול בגז צחוק?
מזל טוב, היריון הוא בהחלט סיבה לחייך. אבל האם מותר לבקר אצל רופא השיניים במהלך ההיריון? האם אפשר לעבור צילומים דנטליים? ומה ההמלצות לגבי טיפולי הלבנת שיניים בהיריון? בכתבה הבאה נעשה לכם סדר בנוגע לכל ההמלצות והאיסורים.
אילו טיפולי שיניים אפשר לעבור בזמן ההיריון?
לפי הנחיות משרד הבריאות, אין מניעה לעבור טיפולי שיניים הכרחיים במהלך ההיריון.
• הסרת אבנית – מותר ואף רצוי לעבור בזמן ההיריון, כדי למנוע התפתחות של דלקות חניכיים, מצב העלול לסכן את העובר ואף לגרום ללידה מוקדמת.
• ניתוחי חניכיים – מותרים אך אם אין דחיפות מומלץ לדחות לאחר הלידה.
• טיפולים משמרים (סתימות, טיפולי שורש) – אפשר לעבור בזמן ההיריון ללא חשש. אם ניתן להמתין, עדיף לבצע טיפולים אלו בטרימסטר שני. אם יש צורך לעבור את הטיפולים תחת הרדמה, מומלץ להתייעץ מראש עם רופא/ת הנשים ורופא/ת השיניים.
• טיפולים אורתודונטיים – אם המטופלת התחילה בתהליך יישור שיניים לפני הכניסה להיריון, ניתן להמשיך את הטיפול- חובה ליידע את הרופא/ה המטפל/ת ומומלץ להתייעץ על מנת להתאים את המשך הטיפול וקצבו. טיפולים שלא התחילו- מומלץ לדחות לאחר הלידה.
• טיפולים מורכבים (השתלת שיניים, עקירות כירורגיות) – מומלץ לדחות לאחר הלידה.
• הלבנת שיניים – מכיוון שזהו טיפול אסתטי לא דחוף, מומלץ לדחותו עד לאחר הלידה וסיום ההנקה
מתי מומלץ לעבור טיפולי שיניים?
השליש השני להיריון הוא הזמן האידיאלי לטיפולי שיניים.
בשליש הראשון הבחילות עלולות להקשות על המטופלת לעבור טיפול שיניים, אבל אין ראיות כי הטיפול מסוכן יותר בפרק הזמן הזה. עם זאת מומלץ ל להפחית חשיפה לצילומי רנטגן בשליש הראשון.
בשליש השלישי השכיבה הממושכת על הגב עלולה להקשות על המטופלת, ומלבד במקרי חירום מומלץ להימנע מטיפולי שיניים לקראת סוף ההיריון.
האם מותר לעבור צילומי שיניים בהיריון?
מותר לבצע צילומי שיניים בכל שלבי ההיריון. בשליש הראשון להריון לרוב יומלץ להימנע מצילומי רנטגן, אבל במקרי חירום ניתן לעבור אותם תוך הקפדה על כללי הזהירות הנהוגים. בטרימסטר השני והשלישי ניתן לעבור צילומים דנטליים ללא חשש. לא מומלץ ביצוע צילומי סטטוס או סיטי.
האם מותר להיות תחת הרדמה בטיפול השיניים?
ההמלצה לא לעבור טיפולי שיניים בהרדמה כללית. במקרים בהם חייבים לבצע טיפולים כאלו- חובה להתייעץ עם רופא/ת נשים ולהחליט יחד עם רופא/ת השיניים על מסגרת הטיפול המיטבית עבור כל מטופלת.
האם מותר לעבור טיפול שיניים באמצעות גז צחוק במהלך ההיריון?
על פי הנחיות משרד הבריאות, שאיפה נקודתית של גז צחוק במהלך ההיריון אינה מזיקה לאם או לעובר. עם זאת, מומלץ להימנע משימוש בגז צחוק מכיוון שמחקרים מצאו קשר בין חשיפה תעסוקתית לחומרי ההרדמה הנשאפים ובין עלייה קלה בשכיחות ההפלות.
ומה לגבי נטילת תרופות?
יש להתייעץ עם רופא/ת הנשים או רופא/ת השיניים לפני נטילת כל תרופה או תוסף תזונה בזמן ההיריון. ישנן תרופות לשיכוך כאבים ודלקות שניתן לקחת בהיריון ללא חשש לפגיעה בעובר. במידת הצורך רופא/ת השיניים המטפל/ת יתאימו תרופות לאישה ההרה.
המלצות לנשים בהיריון ובשלבי תכנון היריון?
• להיבדק על ידי רופא/ת השיניים טרם הכניסה להריון ולעבור את כל הבדיקות והטיפולים הנדרשים בהתאם להמלצות הרופא.
• להקפיד על ביקור סדיר אצל השיננית לניקוי האבנית כדי למנוע התפתחות דלקת חניכיים בהיריון.
• לשמור על היגיינת הפה בזמן ההיריון, כולל צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי.
• אם את סובלת מהקאות במהלך ההיריון, מומלץ לרחוץ את הפה לאחריהן כדי לאזן את רמות החומציות בפה. רק לאחר מכן- לצחצח את השיניים.
• להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת ולהפחית בצריכת סוכרים.
כל המידע המצוין לעיל אינו מחליף התייעצות עם רופא/ה. מומלץ להתייעץ עם רופא/ת נשים ועם רופא/ת שיניים לפני קבלת כל טיפול שיניים בזמן ההיריון.
למכבידנט, רשת מרפאות שיניים בפריסה ארצית של מכבי שירותי בריאות, עם מיטב הרופאים בתחום. נשמח לסייע לך בבחירת תוכנית טיפול מתאימה לפני ההיריון, בהיריון ולאחריו.