מה גורם לכאבים במפרק הלסת ומה הקשר לשיניים? איך מאבחנים כאבים בלסת? באילו מצבים צריך לפנות לרופא שיניים, ומה הטיפולים האפשריים? מידע על כאבים במפרק הלסת
מפרק הלסת משתתף בחלק ניכר מהפעולות הבסיסיות של בני האדם, בהן אכילה, שתייה ודיבור. בשל עומס הפעילות על מפרק הלסת, הוא חשוף לנזקים ולדלקות. בין 5%–12% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מכאבים במפרק. התופעה נפוצה יותר בקרב נשים.
רקע כללי: מהו מפרק הלסת?
מפרק לסתי-רקתי, המכונה בקיצור מפרק הלסת, הוא מהמפרקים הפעילים ביותר בגוף האדם. מפרק הלסת הוא גם המפרק היחידי בגוף האדם שבזמן פעילותו נעים בו זמנית שני מפרקים משמאל וימין. תפקיד המפרק הינו לחבר בין עצמות הלסת התחתונה לבין עצמות הרקה של הגולגולת ולאפשר פתיחה וסגירה תקינה של חלל הפה. המפרק עטוף ברקמות חיבור ורצועות השומרות על שלמותו ועל מרחב התנועה שלו.
מה גורם לכאבים בלסת ומה הקשר לבריאות השן?
ישנן מספר סיבות להיווצרות כאבים בלסת:
• מבנה אנטומי לקוי בעת מפגש השיניים – חוסר התאמה וחפיפה בין חלקי השיניים בקשתות הדנטליות בעת סגירת הלסתות.
• מחלות דנטליות – מחלות חניכיים, חורים בשן, מורסות וזיהומים לא מטופלים בחלל הפה עלולים להקרין על אזור הלסת ולגרום לתחושת כאב.
• חריקת והידוק שיניים כרונית בזמן השינה – פעולות אלה יוצרו לחץ יתר על מפרק הלסת ופוגעים בתפקודו התקין.
• דלקת במפרק.
• כל חבלה ישירה או עקיפה ללסת התחתונה.
האם אפשר למנוע התפתחות כאבים בלסת?
שמירה על בריאות הפה והשיניים, כולל צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי, ביקורים סדירים אצל רופא השיניים וטיפול מידי בתחלואות דנטליות שונות, כל אלה יכולים להפחית את הסיכוי לסבול מכאבים בלסת.
כמוכן מומלץ למי שסובל מבעיות במפרק להימנע מלעיסת מסטיק ופעולות דומות הגורמות לפעילות יתר שלו.
מתי כאבים בלסת מצריכים פנייה לרופא שיניים?
הגורם הראשון שיש לפנות אליו לאבחון כאב בלסת לרוב יהיה מומחה לרפואת הפה, או כירורג פה ולסת. עם זאת, מכיוון שלכאב בלסת עשויים להיות גורמים שונים והוא יכול להקרין על אזורים נוספים בפנים, לרוב מטופלים יישלחו להתייעצות נוספות עם רופאי משפחה, אף אוזן גרון ועוד.
חשוב להדגיש כי כאב לא מטופל בלסת עלול להקרין גם על האוזניים, להגביל את התנועה בלסת עד נעילת המפרק, ואף להשפיע על המצב הנפשי ולגרום לדיכאון ולחרדה.
לכן, אבחון מוקדם של הגורם לכאב הוא מהותי ועשוי לחסוך סבל רב.
טיפול
הטיפול בבעיית המפרק יותאם לפי גורם לבעיה. אם מקור הכאב הוא בשיניים, ניתן לטפל באמצעות תיקון הליקוי הספציפי בשן או הקשת הדנטלית בכללותה, טיפול נקודתי במחלות השיניים והחניכיים, ביצוע סד דנטלי ובמקרים מסוימים אף התערבות כירורגית וניתוחית. במקרים אחרים הטיפול יכול לכלול פיזיותרפיה למפרק הלסת, שינויי תזונה ומתן תרופות אנטי דלקתיות וטיפולים להרפיית שרירים.
למכבידנט, רשת מרפאות השיניים של מכבי שירותי בריאות, 55 מרפאות שיניים בפריסה ארצית, שבהן פועלים רופאים ומומחים ברפואת הפה ובכירורגיית פה ולסת.
לחיפוש רופאים>>
לתיאום בדיקה ראשונית>>