פחד מרופאי שיניים (או דנטופוביה) הוא מהפחדים הנפוצים ביותר, והוא עלול לגרום להימנעות מטיפולי שיניים ולהחמרת בעיות בשיניים. כיצד אפשר להתמודד עם פחד מרופאי שיניים? קראו.

 

כולם יודעים עד כמה חשוב לשמור על בריאות השן וחלל הפה, הן מבחינה בריאותית, הן מבחינה פונקציונלית והן מבחינה אסתטית. אבל מה עושים כשהידיעה הזאת פוגשת פחד משתק מרופא שיניים?

סטטיסטית, כמחצית מהאוכלוסייה חוששים לבקר אצל רופא השיניים. מתוכם, כ-%5–10% פיתחו חרדה קשה מרופאי שיניים (המכונה גם דנטופוביה) עד כדי הימנעות מטיפולי שיניים.

איך אפשר להתמודד עם הפחד ולהגיע לרופא השיניים ברוגע ובביטחון? בכתבה הזאת נציג כמה דרכים לטפל בחרדה.

אבל ראשית, קצת רקע כללי.

 

מהי דנטופוביה?

התופעה הנפוצה הנקראת גם "אודונטופוביה", ובעברות "חרדה דנטלית", מתארת פחד קיצוני מרופאי שיניים ומטיפולי שיניים. החרדה מרופאי שיניים יוצרת במקרים רבים מעין מעגל קסמים: ההימנעות מביקורים סדירים אצל רופאי השיניים עלולה להחמיר בעיות דנטליות, להוביל לטיפולי חירום קשים, ולהחריף עוד את הפחד מטיפולי שיניים, וחוזר חלילה.

חרדה מרופאי שיניים יכולה להתפתח בעקבות טראומה מטיפולי שיניים או מטיפול רפואי כלשהו, מהשלכה פסיכולוגית של חרדות אחרות לאזור חלל הפה, או מלמידה עקיפה בעקבות ניסיון שלילי של אחרים.

התסמינים של חרדה מרופאי שיניים יכולים לבוא לידי ביטוי בתגובה רגשית (תחושת חשש, פחד וחרדה), גופנית (קצב לב מהיר, קוצר נשימה, הזעה, רעד), קוגניטיבית והתנהגותית.

 

איך להתמודד עם חרדה מרופא שיניים?

הטיפול בפחד מרופאי שיניים יכול להתבטא בכמה חזיתות:


טיפול נפשי

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר מועד (CBT) נחשב לפתרון יעיל לטיפול בחרדות מכל סוג, כולל חרדה מרופא שיניים. שיטת הטיפול מתמקדת בשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות, ובמהלכה המטופלים לומדים להבין את מקור הפחד ולהתמודד עימו במקום לברוח ממנו.

בזמן הטיפול עצמו, מטופלים הסובלים מפחד מרופאי שיניים יכולים להיעזר בטכניקות הרגעה שונות כדי להסיח את דעת. הטכניקות המוכרות נעות בין האזנה למוזיקה באוזניות, תרגול מיינדפולנס וטכניקות נשימה ועד שימוש בכדורים נוגדי חרדה או בהיפנוזה.


טיפול בגז צחוק

גז צחוק משמש להרגעת הפחד והחרדה מרופאי שיניים בקרב ילדים ומבוגרים כאחד, והוא נחשב לאמצעי יעיל ובטוח לשימוש. במהלך הטיפול בגז צחוק המטופל נמצא בהכרה מלאה, בד בבד עם תחושת הרפיה נעימה ונינוחות כללית המאפשרים שיתוף פעולה מלא עם הטיפול. מעבר לזה, אין שינוי באופי הטיפול הדנטלי.
הטיפול מותר החל מגיל שנתיים, והוא מיועד למטופלים בריאים, ללא בעיות נשימה או צינון.


טיפול שיניים בהרדמה כללית

במצבים של חרדה משתקת מרופא שיניים, פתוחה גם האפשרות של טיפול שיניים בהרדמה מלאה. (כמובן, בתנאי שהמצב הבריאותי מאפשר זאת). ההרדמה נעשית בידי רופא מרדים באמצעות הזרקת חומר מטשטש אל הווריד. לאחר שתתעוררו, לא תזכרו דבר מהטיפול שעברתם, מלבד העובדה שכעת הוא נגמר ואתם שריתם בשינה עמוקה ובטוחה.

כיום ניתן לעבור טיפולי שיניים בהרדמה מלאה במספר מרפאות במכבידנט: מכבידנט אסותא תל אביב, מכון שבע בבאר שבע ובאסותא חיפה.

בנוסף לכל דרכי ההתמודדות שהוזכרו לעיל, חשוב לבחור ברופא שיניים מקצועי ואדיב, המעורר בכם ביטחון. ככל שתרחשו יותר אמון ברופא המטפל, כך תוכלו להשיב לידיכם את תחושת השליטה, להבין טוב יותר את המטרות ואת שלבי הטיפול, ובסופו של דבר לפחד פחות.

 

למכבידנט, רשת מרפאות השיניים של מכבי שירותי בריאות, 56 מרפאות שיניים בפריסה ארצית עם רופאים ומומחים מהשורה הראשונה, שיתאימו עבורכם תוכנית טיפול בהתאמה אישית באווירה נעימה ונינוחה.